מחקר וביקורת בסוציולוגיה

החוג לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה

תואר שני

מרכז המסלול: ד"ר חאלד פוראני

המסלול מיועד לתלמידות/ים בתואר שני אשר מעוניינות/ים לרכוש כלים תיאורטיים ומתודולוגיים מתקדמים רחבים לביצוע מחקר סוציולוגי, ללא התמקדות בתחום ספציפי, ותוך הקניית בסיס תאורטי בתת דיספלינות סוציולוגיות שונות. מטרת המסלול לפתח את היכולת האנליטית והחשיבה הביקורתית בנושאים עיוניים ואמפיריים מגוונים ולטפח את הרגישות לסוגיות העומדות על סדר היום הגלובלי ובחברה בישראל בפרט. ההכשרה כוללת גם דגש על דילמות מתודולוגיות מרכזיות החוצות את כלל מדעי החברה, והיא יכולה להיות איכותניות, כמותית או שילוב לבחירת התלמיד/ה. הלימודים מתנהלים תוך ליווי והדרכה אישית של חברות וחברי הסגל בחוג על מגוון התמחויותיהם ושיטות מחקר הקיימות.

תכנית הלימודים במסלול

היקף שעות הלימוד במסלול הינו 28 ש"ס לתלמידים במסלול עם עבודת גמר (תזה) ו-36 ש"ס לתלמידים במסלול ללא עבודת גמר. עבודת הגמר שקולה ל-8 ש"ס לצורך חישוב שכר הלימוד.

1. קורסי "תיאוריות למתקדמים"

יש ללמוד 3 קורסים, בהיקף של 6 ש"ס.

• צדק ושיוויון: תיאוריות פילוסופיות - חובה במסלול
  • הסוציולוגיה והתיאוריה הביקורתית במאה ה-20 - חובה במסלול[1]
  • קורס נוסף מבין קורסי ה"תיאוריות למתקדמים"

מומלץ לתלמידי המסלול הקורס תיאוריות למתקדמים: ריבוד ואי שוויון.

2. קורסי "שיטות מחקר"

יש ללמוד קורס אחד משני הקורסים הבאים:

• שיטות מחקר כמותיות למתקדמים: רגרסיה ליניארית ולוגיסטית
  • דרכים לדעת – סדנה בשיטות מחקר איכותניות

מומלץ להשלים את קורסי התאוריות ושיטות המחקר בשנת הלימודים הראשונה.

3. סמינרים

יש ללמוד 3 סמינרים.

מומלץ להתייעץ עם מרכז המסלול או עם יועץ/ת החוג לתואר שני לגבי הסמינרים.

מומלץ ללמוד אחד מהסמינרים כבר בשנה"ל הראשונה.

4. סדנת תזה - 2 ש"ס - ללומדים במסלול עם תזה

תלמידים אשר ילמדו במסלול ללא עבודת גמר יחויבו בעבודת סיכום עיונית. תוכן העבודה ייקבע על ידי מרכז המסלול והיא תיבדק על ידו. הציון לעבודה זו יהווה 10% מציון הגמר של לימודי התואר השני.

5. שיעורי בחירה, להשלמת מניין השעות לתואר

בנוסף לשיעורי הבחירה המוצעים ע"י החוג  ניתן ללמוד קורסים נוספים מבין קורסי "התיאוריות למתקדמים", "שיטות המחקר" והסמינרים, שהם מעבר לדרישת המינימום.
מומלץ לתלמידים הקורס "הערכת פרוייקטים" שהינו קורס יישומי רב תחומי.
כמו כן ניתן ללמוד עד שני קורסים מקורסי הבחירה והסמינרים מתכנית התואר הראשון או מקורסים הניתנים במסגרת חוגים אחרים באוניברסיטה, באישור יועצת התואר השני.

6. סמינר מחלקתי וסדנאות

​בחוג מתקיימים במהלך כל סמסטר סמינרים מחלקתיים וסדנאות מחקר בשלושה תחומי דעת: סדנה באנתרופולוגיה, סדנה בסוציולוגיה היסטורית ופוליטית וסדנה בריבוד ואי שוויון.
​בסמינר המחלקתי ובסדנאות מתנהלים דיונים מרתקים בתחומי הדעת הרלוונטיים. הסמינר והסדנאות אינם נמנים במניין השעות לתואר ומתקיימים לסירוגין בימי חמישי בשעות 14:00-16:00. על התלמידים להירשם לסמינר המחלקתי במהלך לימודיהם לתואר וההשתתפות בו הינה חובה. כמו כן, תלמידי התואר השני מוזמנים להשתתף מדי שנה בסדנאות המחקר על פי תחומי העניין שלהם. מועדי המפגשים של הסמינר והסדנאות מתפרסמים באתר החוג.

_____________________________
[1] לא יינתן בשנה"ל תשפ"א.

לראש הדף